Dykkerutstyr

0537

En tørrdrakt brukes først og fremst ved dykking, men også ved snorkling og brettseiling. Den er vanligvis laget av neopren, men andre gummimaterialer forekommer også. Neoprenet fungerer som et isolerende lag rundt kroppen, men det er vanlig å ha en underdrakt av fleece i tillegg. I motsetning til en våtdrakt er tørrdrakten helt vanntett. Drakten må være tettsittende for å fungere optimalt, og den har også en viss oppdrift.

Våtdrakten

Våtdrakten er også laget av neopren som også i denne drakten virker isolerende. Våtdrakten slipper inn en del vann, men ikke mer enn at det rask varmes opp av kroppsvarmen. Også våtdrakten må sitte tett for å fungere optimalt. Hvis det er for mye luft mellom kroppen og drakten, kommer det for mye vann inn til at kroppsvarmen klarer å varme det opp, og kroppen kjøles ned. Våtdrakten har også en viss flyteevne. De kommer i forskjellige typer, langermet og kortermet, med eller uten ben, og i ulike tykkelser.

Dykkerflasker

Dykkerflasker finnes i forskjellige størrelser og med ulike arbeidstrykk. De vanligste størrelsene i Norge er 7, 8, 10, 12 og 15 liter. En vanlig dykkerflaske inneholder like mye luft som et stort kott. Flasken er laget av enten aluminium eller stål. I Norge er det vanligst å bruke stål fordi disse er tyngre, og det krever derfor mindre bly i tillegg. I tillegg til flasken trenger man også en pusteventil og en regulator. Regulatoren er noe av det viktigste utstyret man kjøper når man skal dykke. Det er denne som regulerer hvor mye luft som kommer ut av flasken.

I tillegg til drakt og flaske trenger man også en snorkel, en maske og svømmeføtter. Svømmeføtter med splitt har en teknologi som etterligner en dykkers naturlige tråkkfrekvens. Vannet «drenerer» gjennom splitten som gjør hvert svømmetak mindre anstrengende. Dette kan igjen redusere luftforbruket.

Andre ting som kan være lurt å ha med seg når en skal dykke

Andre ting som kan være lurt å ha med seg når en skal dykke er en klokke eller en computer. Ved hjelp av denne kan man se hvor lang tid man har igjen før en må opp og hvor dypt man er. Det er ingen tvil om at man oppnår en langt bedre sikkerhet når en dykker med en computer. Alternativt er dykketabeller, supplert med dybdemåler og klokke. Det kan også være lurt å ha med seg en dykkerkniv når man skal dykke.

En god dykker er bare så sikker som sitt utstyr. Det er derfor veldig viktig med regelmessig kontroll og service av utstyret. Noen retningslinjer i forhold til kontroll:

Ventilsettet bør ha en service hvert år det er i bruk, men dette er litt variabelt etter hvor mye man dykker. Men det bør hvertfall overhales hvert andre år ved lite bruk.

Trykkprøving av flasker skal etter norsk lov utføres annethvert år. Unntak fra dette er når flasken er ny, da trenger den ikke å trykkprøves før det har gått tre år.

Klokker og computere må ha gode batterier, og drakter må være hele og tette.

Privacy Policy