Dykking som yrke

Selv om mange bare dykker for moro skyld, er det også noen som lever av å være dykkere. Dykkere kan jobbe med mange forskjellige ting. Her i Norge har mange dykkere jobbet i Nordsjøen, men dette er bare én av mange muligheter. Yrkesdykkere kan jobbe innaskjærs eller dykke i Nordsjøen. Som regel gjør de enten eller, ikke begge deler.

Yrkesdykking

diving_5Dykkere kan jobbe med å legge rør og kabler, sveise, reparere og fotografere. Havforskning er et annet område der det trengs dykkere. Mange dykkere jobber også som instruktører, eller de er ansatt på en redningsskøyte eller ved en brannstasjon. Redningsdykkere kan redde liv når noen faller i vannet. Dykkere kan også jobbe som arkeologer, så det er bokstavelig talt et hav av muligheter innen denne jobben.

Selv om yrkesdykkere er under vann omtrent 200 timer i året, gjør de også en del jobb på land. Dykkere reiser ofte mye, spesielt dersom de jobber innenfor bygg- og anlegg. Norske dykkere kan også jobbe i utlandet, både ved norskeide anlegg og andre steder. Yrkesdykkere må selvsagt takle å oppholde seg i trange rom, og være lenge under vann. Det lønner seg å ha fagbrev eller fagutdanning innen bygg og anlegg, eller andre relaterte områder, og deretter ta tilleggsutdanning som yrkesdykker. Det er flere skoler i Norge som tilbyr dykkerutdanning, blant annet Høgskolen i Bergen og Norsk Yrkesdykkerskole.

Sikkerhet

Dykking kan virke som en farlig jobb, men faktisk er ikke risikoen så høy som man skulle tro. Det blir alltid lagt stor vekt på sikkerhet, og dykkerne er godt ivaretatt. Jobben som skal gjøres blir planlagt på land, og når man kommer i vannet, vet alle hva som skal gjøres. På den måten kan man jobbe raskt og effektivt de timene man er under vann. Det hender at dykkere blir skadet, men yrkesskader kan oppstå i alle jobber, og dette bør derfor ikke skremme noen fra å begynne med dykking.

Viktig med avkobling i pauser og hviletid

For at en dykker skal fungere best mulig, og utføre jobben på en god og trygg måte, må dykkeren sørge for å få nok hvile i pausene. Profesjonelle dykkere tar pausene alvorlig, og de har da tid mellom dykkene som man kan fylle med avkoblende aktiviteter. Da er det fint å kunne velge hva man vil kose seg med:

  •  For eksempel kan man se sin favorittserie på TV, og koble helt ut.
  • Eller kanskje man heller vil lese en god bok enn å glo på skjermen.
  • Å spille casino på nett er også en fin type underholdning, dersom man foretrekker litt mer fart og spenning.
  • Noen vil heller kanskje lære seg et nytt språk i forberedelse på sine dykkerreiser i fremtiden.

Hva man foretrekker å gjøre som avkobling, er så klart en smakssak. Noen leser lange romaner, mens andre foretrekker morsomme tegneserier eller en skummel TV-serie. Alt er lov, så lenge man blir avslappet av det.

Fra hobby til yrke

Noen ganger begynner man med dykking som hobby, og oppdager at man gjerne vil gjøre noe mer med det. Ville det ikke vært herlig å ha hobbyen sin som yrke? For å få til det, kan man ta en etterutdanning, eller kanskje ta instruktørutdanning, slik at man kan begynne å lære opp andre dykkere. Det er aldri for sent å finne en ny jobb, og dersom det er en jobb man elsker, kan det gjøre livet mye bedre.

Privacy Policy