Haidykking

Sporten for de vågale

en-hajHaidykking er ikke for alle – om du er kjent med havet og dyrelivet som florerer i det blå, bør du fortsatt tenke deg godt om før du begir deg ut på en slik aktivitet. For haidykking er både farlig og uforglemmelig, en kombinasjon som for mange adrenalinsøkende dykkere er et must. Haidykking kan muligens ikke beskrives som en sport i og med at det ikke konkurreres om noe som helst, men for å være klar for et møte med de store beistene fra havet bør man fortsatt være godt forberedt. For å være med på noe slikt må du reise temmelig langt – det mest populære landet å ta turen til når man vil svømme med haier, er Sør-Afrika. Der finner du en rekke dagsturer og turer med overnatting der haier står på agendaen. Først må du dog komme deg til Cape Town, hovedstaden i det kontrastrike landet. Derfra tar man seg ut til sjøs, om bord på en av de spesielt tilpassede båtene de ulike selskapene har til rådighet. Om bord på denne båten finner man alt man forventer av en båt, med én viktig detalj – et stort bur som senkes ned i vannet når det er klart for opplevelser med hai. Men først må man samle haiene. De færreste sjømennene oppsøker haier, men her er det kun dette alt handler om. Ved å kaste kjøttstykker og blod ut i havet, frister man haiene til å komme nærmere i søket etter noe godt å tygge på. Så fort fire-fem haier er i umiddelbar avstand fra båten, senker man det store buret fra båten rett ned i vannet. Slike bur er noe av det sikreste man finner om bord på en dykkerbåt. Stål, jern, sikringsutstyr og en rekke spesielle detaljer gjør det umulig for haiene å tvinge seg inn i buret – det menneskene sitter. For haidykking handler om menneskenes lyst til å være så nærme de store beistene som mulig. Et jernbur er alt som skiller dykkerne fra de store, altetende haiene.

Baller av stål

hajdykningDet er én ting å følge med på haiene fra lang avstand. Det er én ting å sitte om bord i en båt og titte på dem fra oven. Det er en helt annen ting å hoppe uti vannet når et halvt dusin sultne haier svømmer omkring. Dette må man ha guts for å gjøre – baller av stål, med andre ord. Man har livet som innsats, selv om det store jernburet minsker farene til det minimale. For når du ser de store haiene svømme omkring i et søk etter mat, rett under føttene på deg, sier kroppen sterkt ifra. Man kjenner det nesten svir i kroppen når man hopper uti – adrenalinet pumper og forventningene er skyhøye. Når man først er i vannet og ser at haiene har lite interesse for å prøve å komme seg forbi stålkonstruksjonen, kan man slappe litt av. Etter denne første duppen får man lyst til å gjøre haidykking til en daglig aktivitet, for heretter er det lite som skremmer. Ikke mye kan måle seg med følelsen man får når man overvinner redselen for å hoppe uti et hav fylt med haier. Casinospillere har kanskje kjent de samme nervepirrende øyeblikkene når de satset stort for første gang og krysset fingrene før utfallet dukket opp på skjermen foran dem. Adrenalinet pumper, man vet ikke om man gjør rett ved å hoppe uti de tilsynelatende farlige omgivelsene, men når den store gevinsten ruller inn- slapper man av og hele kroppen forstår at det var gull verdt å ta steget fullt ut.

Ikke så farlige som folk skal ha det til

Det går mange myter om haiene, men den generelle meningen er at de er farlige, dumme og impulsive. For å motbevise dette satte flere dykkere ut på havet i 1992 og hoppet uti vannet omringet av sultne haier – til tross for blodet og kjøttbitene haiene ble fristet med, gjorde de ingen tegn til å ville angripe dykkerne. Dette sies å være fordi haiene satser på overraskelsesmomentet når de jakter etter mat. Et «bytte» som er klar over deres tilstedeværelse er ikke et bytte i det hele tatt.

Privacy Policy